Kgs M Mu’ammar ZM
7 JENIS PERSAHABATAN, HANYA 1 SAMPAI AKHIRAT ::

1. TA’ARUFFAN Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di stasiun kereta api, hotel, puskemas, kantor pos, ATM, dan lainnya.

2. TAARIIHAN Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama, dan sebagainya.

3. AHAMMIYYATAN Persahabatan yang terjalin karana faktor kepentingan tertentu seperti rekan bisnis, politik, dan sebagainya.

4. FAARIHAN Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing, dan sebagainya.

5. AMALAN Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arsitek dan sebagainya.

6. ADUWWAN Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik tapi bila belakang kita…Allah! Pijak semut pun tak mati! Bermuka dua.

Seperti firman Allah SWT :
“Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah,mereka senang hati…”(Surah Ali Imran : 120)

Rasulullah SAW mengajarkan doa : “Allahumma Ya Allah… selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan.”

7. HUBBAN LIMAANAN Sebuah ikatan persahabat yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam dipenghujung malam, ia doakan sahabatnya. Boleh jadi ia tidak bertemu tetapi ia cinta sahabatnya kerana Allah Ta’ala.

Dari 7 macam persahabatan di atas, 1 – 6 akan LENYAP di Akhirat. Yang tinggal hanya 1 ikatan persahabatan yaitu persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala.
Seperti firman Allah SWT :
“Pada hari itu (Kiamat) sahabat-sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan” (Surah Az-Zukhruf : 67).
Semoga Allah mempererat ukhuwah diantara KITA. Aamiin

View on Path

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s